admin | Фестивал на Новиот Германски Филм

Филмови објавени од: admin

Рики

Рики (Рафаел Каул) има десет години, прилично време минува сам и себеси се смета за мајстор на Кунг Фу. За жал неговиот единствен противник и пријател е Си Лао Пенг и е само производ на … Повеќе »

Спутник

11 Feb, 2014 2014 1,221 views 0 0

Филмот на Маркус Дитрих на виртуозен начин ги обединува елементите на класичниот детски филм со емотивен час по историја за животната реалност во ГДР непосредно пред падот на Ѕидот. Десетгодишната Фридерике (Флора Ли Тиман), која … Повеќе »

Фак Ју Гете

9 Feb, 2014 2014 2,050 views 0 0

Дејствието звучи толку банално и веќе видено што не може да биде повеќе: штотуку ослободениот ограбувач на банки со пролетерска заднина Зеки Милер (Елиас М’Барек) во потрагата по својот сокриен плен ќе се вработи како … Повеќе »

Паркот на среќата

8 Feb, 2014 2014 1,439 views 0 0

Интелигентната млада Саша (Јасна-Фрици Бауер), чијашто мајка беше застрелана од очувот пред нејзините очи, живее во една сиромашна населба со станбени блокови, во којашто, според тоа што таа вели, таа е единствената која сѐ уште … Повеќе »

Родители

7 Feb, 2014 2014 1,092 views 0 0

Во „Родители“ Роберт Талхајм го обработува актуелното општествено прашање за споивоста на професијата и семејството, пришто успешната лекарка Кристине (Кристиане Паул) ја поврзува со сопругот Конрад (Чарли Хибнер), кој е перфектен домаќин и татко и кој би сакал повторно да … Повеќе »

А утре напладне сум мртва

6 Feb, 2014 2014 1,079 views 0 0

Леа (Лив Лиза Фриз) има 22 години и сака да умре. Од најраното детство страда од цистична фиброза. Белите дробови ѝ се уништени, без апарат за дишење не би можела да живее. Веројатно на 35 … Повеќе »

Мажите на Емден

4 Feb, 2014 2014 1,186 views 0 0

Скапата драма инсценирана од Беренгар Пфал почива на вистинит настан: посадата на еден брод тргнува на одисеја околу половина свет. На почетокот на Првата Светска војна германскиот крстосувач Емден ќе биде потонат од непријателски брод … Повеќе »

Хана Арент

3 Feb, 2014 2014 1,557 views 0 0

Во голема мера ограничен на процесот за Ајхман во раните 60-ти години, Маргарете фон Трота прикажува впечатлив портрет на една од најголемите мислителки на 20. век. Хана Арент (Барбара Сукова), како набљудувач на процесот, во … Повеќе »

Два животи

2 Feb, 2014 2014 1,250 views 0 0

Катрине (Јулиане Келер) живее со своето семејство во еден норвешки фјорд во перфектна идила, која по падот на берлинскиот Ѕид ненадејно ќе биде нарушена од еден млад адвокат (Кен Дукен). Одвлечена во Германија во времето … Повеќе »

На крајот на млечниот пат

„Понекогаш се добива впечаток дека Вишерсхаузен е последното место пред празнината. Како оние 50 луѓе што таму живеат да се заборавени на некој начин. (…) На режисерите им успеа да направат искрен филм и трогателна … Повеќе »