ТОНИ ЕРДМАН | Фестивал на Новиот Германски Филм

ТОНИ ЕРДМАН

tonierdmann16nf

Режија: Марен Аде
Германија 2016, 162 минути
Со: Сандра Хилер; Петер Симонишек; Михаел Витенборн
(трагикомедија)

Инес е советничка на фирми, кариеристка, која живее сама
во Букурешт. Има целосна контрола над својот живот и се
чини дека e среќна, сѐ додека еден ден татко ѝ не се појави
пред врата и не ѝ го преврти животот. Празните разговори
и стратешките познанства ќе бидат разобличени од него,
маскиран како Тони Ердман. Инес мора повторно да научи
да го сака татко си и сопствениот живот и да види што
навистина е важно во животот.

Германска филмска награда 2017, златна награда во категориите:
„најдобар игран филм“, „најдобра режија“, „најдобра женска и
машка главна улога“, „најдобро сценарио“
Европска филмска награда 2016
Номинација за Оскар 2017
„Најдобар филм од неанглиско говорно подрачје“
Номинација за златен глобус 2017
„Најдобар филм од неанглиско говорно подрачје“

Останати филмови...