НАДВОР ОД СИСТЕМОТ | Фестивал на Новиот Германски Филм

НАДВОР ОД СИСТЕМОТ

TSCHICK_Hauptplakat_A3_RGB

Режија:   Нора Фингшајт
Германија, 2019, 118 минути
Со:   Хелена Зенгел, Албрехт Шух, Габриела M. Шмајде, Лиза Хагмајстер

(Драма)

 

 

Наменето за публика над 12 години

Деветгодишната Бени се вика всушност Бернадете, но мрази кога така ја викаат. Исто толку малку може да трпи да ја праќаат кај постојано нови хранителни семејства, кои намерно ги лути. Затоа што Бени сака едноставно да живее кај својата мајка. Таа, пак, се плаши од ќерка си, и од тие причини и првобитно ја дала на чување. За социјалната служба тоа воопшто не е лесна ситуација, која за децата како Бени има сопствен поим:надвор од системот.

Сребрена мечка за најдобар филм од млад автор „воодушевувачки талентирана главна актерка Хелена Зенгел“ (Zeit) “извонредно филмско деби” (SWR) “Стилски многу динамичен филм, снимен со емпатија, како возење на топоган.“ (SWR)

Останати филмови...