Фестивал на Новиот Германски Филм - FNGF 2017

gerberich (3)

Драги пријатели на германскиот филм!

По една година прекин повторно дојде време. Фестивалот на новиот германски филм ги отвора своите врати по 14 пат. Многуте прашања минатата година уште повеќе нѐ охрабрија да продолжиме со овој настан со нови возбудливи филмови. Еден од нив доби „Сребрена мечка“ на годинешното Берлинале. Овој филм дури во септември ќе се прикажува во германските кина. Во Скопје го прикажуваме веќе сега.

Еден друг филм ќе биде претставен од неговата едиторка, која е дојдена тука за Фестивалот.

Дополнително на филмовите за возрасни, млади и деца, коишто традиционално ги прикажуваме, за првпат во рамките на Фестивалот имаме и кратки филмови, презентирани од директорот на реномираниот берлински Фестивал на кратки филмови „Интерфилм“.

Сакаме да иницираме дијалог меѓу нашите гости и студентите по драмски уметности, филмските експерти и љубителите на филмот, за да го оправдаме мотото „Сакам филм“ не само од перспектива на публиката. Но, најзначајни се секако филмовите. И овој пат нудиме шарен микс: комедија, драма, трилер, итн., кратки филмови и три прекрасни детски филма.

Разгледајте ја брошурата и изберете ги Вашите фаворити – или дојдете на сите проекции. Сигурен сум дека вреди.

Оваа опширна програма не би било можно да се реализира без великодушната поддршка на нашите партнери и спонзори, Телеком Македонија, Прокредит Банка, Гете-Институт, МКЦ и Кино Милениум, Универзитетот во Штип, како и центрите за култура во Битола, Гевгелија, Кавадарци, Куманово, Охрид, Прилеп, Тетово и Радовиш.

Ви посакувам добра забава, каде истовремено ќе добиете претстава за германското општество и јазик.

Томас Н. Герберих

Амбасадор на Сојузна Република Германија

ПРОГРАМА ЗА ГРАДОВИ

100 Работи
(Комедија)


02.05.2019 во 19.00ч.
Кино Милениум
06.05.2019 во 21.00ч.
Кино ФросинаЉубопитниот Тоби и тајната на нашата планета
(документарец-семеен филм)


03.05.2019 во 16.00 ч.
Кино ФросинаПакет кратки филмови


03.05.2019 во 19.00 ч.
Кино ФросинаЖешко столче
(драма)


03.05.2019 во 21.00 ч.
Кино ФросинаТим Талер или момчето што ја продаде својата насмевка
(семеен филм, авантура,драма)


04.05.2019 во 16.00 ч.
Кино ФросинаВо време кога светлината згаснува
(драма/комедија)


04.05.2019 во 19.00 ч.
Кино ФросинаИсход на вистината
(трилер/драма)


04.05.2019 во 21.00 ч.
Кино ФросинаПомош, ги смалив родителите
(семеен филм, комедија, авантура)


05.05.2019 в о 16.00 ч.
Кино ФросинаНадвор од системот
(драма)


05.05.2019 во 19.00 ч.
Кино ФросинаСтикс
(драма)


05.05.2019 во 21.00 ч.
Кино ФросинаСреќата е за слабаци
(трагикомедија)


06.05.2019 во 19.00 ч.
Кино Фросина

100 работи
(Комедија)


20.05.-20.00 ч.
Центар за култураЖешко столче
(драма)


21.05.-20.00 ч.
Центар за култураВо време кога светлината згаснува
(драма/комедија)


22.05.-20.00 ч.
Центар за култураИсход на Вистината
(трилер/драма)


24.05.-20.00 ч.
Центар за култураЉубопитниот Тоби и тајната на нашата планета
(документарец-семеен филм)


21.05.-11.00 ч.
Центар за култураTим Tалер или момчето што ја продаде својата насмевка
(семеен филм, авантура, драма)


29.05.-11.00 ч.
Центар за култураПомош, ги смалив родителите
(семеен филм, комедија, авантура)


30.05.-11.00 ч.
Центар за култураПакет кратки филмови


23.05.-20.00 ч.
Центар за култура

100 работи
(Комедија)


31.05.-20.00 ч.
Центар за култураЖешко столче
(драма)


01.06.-20.00 ч.
Центар за култураВо време кога светлината згаснува
(драма/комедија)


02.06.-20.00 ч.
Центар за култураИсход на Вистината
(трилер/драма)


03.06.-20.00 ч.
Центар за култураЉубопитниот Тоби и тајната на нашата планета
(документарец-семеен филм)


01.06.-18.00 ч.
Центар за култураTим Tалер или момчето што ја продаде својата насмевка
(семеен филм, авантура, драма)


02.06.-18.00 ч.
Центар за култураПомош, ги смалив родителите
(семеен филм, комедија, авантура)


03.06.-18.00 ч.
Центар за култураПакет кратки филмови


04.06.-20.00 ч.
Центар за култура

100 работи
(Комедија)


18.05.-20.00 ч.
Центар за култураЖешко столче
(драма)


19.05.-20.00 ч.
Центар за култураВо време кога светлината згаснува
(драма/комедија)


20.05.-20.00 ч.
Центар за култураИсход на Вистината
(трилер/драма)


21.05.-20.00 ч.
Центар за култураЉубопитниот Тоби и тајната на нашата планета
(документарец-семеен филм)


19.05.-18.00 ч.
Центар за култураTим Tалер или момчето што ја продаде својата насмевка
(семеен филм, авантура, драма)


20.05.-18.00 ч.
Центар за култура

100 Gjëra
(Komedi)


22.05.-17.30 ч.
Центар за култураLoja me karrige
(Dramë)


23.05.-17.00 ч.
Центар за култураNë kohërat kur drita shuhet
(Dramë, Komedi)


24.05.-17.00 ч.
Центар за култураFundi i së vërtetës
(Thriller, Dramë)


25.05.-17.00 ч.
Центар за култураTobi kureshtar dhe sekreti i planetit tonë
(Film dokumentar, familjar)


23.05.-12.30 ч.
Центар за култураTimm Thaler ose djaloshi që e shiti buzëqeshjen e tij
(Familje, aventurë, dramë)


25.05.-12.30 ч.
Центар за култураNdihmë, i zvogëlova prindërit
(Familje, Komedi, aventurë)


24.05.-12.30 ч.
Центар за култураPaketi me filma


23.05.-21.30 ч.
Центар за култура

100 работи
(Комедија)


13.05.-19.30 ч.
Центар за култураЖешко столче
(драма)


14.05.-19.30 ч.
Центар за култураВо време кога светлината згаснува
(драма/комедија)


15.05.-19.30 ч.
Центар за култураИсход на Вистината
(трилер/драма)


16.05.-19.30 ч.
Центар за култураЉубопитниот Тоби и тајната на нашата планета
(документарец-семеен филм)


14.05.-12.00 ч.
Центар за култураTим Tалер или момчето што ја продаде својата насмевка
(семеен филм, авантура, драма)


15.05.-12.00 ч
Центар за култураПомош, ги смалив родителите
(семеен филм, комедија, авантура)


16.05.-12.00 ч.
Центар за култураПакет кратки филмови


17.05.-19.30 ч.
Центар за култура

100 работи
(Комедија)


21.05.-20.00 ч
Универзитет „Гоце Делчев“Жешко столче
(драма)


22.05.-20.00 ч.
Универзитет „Гоце Делчев“Во време кога светлината згаснува
(драма/комедија)


23.05.-20.00 ч.
Универзитет „Гоце Делчев“Исход на Вистината
(трилер/драма)


24.05.-20.00 ч.
Универзитет „Гоце Делчев“Љубопитниот Тоби и тајната на нашата планета
(документарец-семеен филм)


22.05.-18.00 ч.
Универзитет „Гоце Делчев“Tим Tалер или момчето што ја продаде својата насмевка
(семеен филм, авантура, драма)


23.05.-18.00 ч.
Универзитет „Гоце Делчев“Помош, ги смалив родителите
(семеен филм, комедија, авантура)


24.05.-18.00 ч.
Универзитет „Гоце Делчев“Пакет кратки филмови


21.05.-22.00 ч.
Универзитет „Гоце Делчев“

100 работи
(Комедија)


15.05.-20.00 ч.
Дом на култураЖешко столче
(драма)


16.05.-20.00 ч.
Дом на култураВо време кога светлината згаснува
(драма/комедија)


17.05.-20.00 ч.
Дом на култураИсход на Вистината
(трилер/драма)


18.05.-20.00 ч.
Дом на култураЉубопитниот Тоби и тајната на нашата планета
(документарец-семеен филм)


17.05.-11.00 ч.
Дом на култураTим Tалер или момчето што ја продаде својата насмевка
(семеен филм, авантура, драма)


18.05.-12.00 ч.
Дом на култураПомош, ги смалив родителите
(семеен филм, комедија, авантура)


16.05.-11.00 ч.
Дом на култураПакет кратки филмови


Дом на култура

100 работи
(Комедија)


20.05.-20.00 ч.
Центар за култураЖешко столче
(драма)


21.05.-20.00 ч.
Центар за култураВо време кога светлината згаснува
(драма/комедија)


22.05.-20.00 ч.
Центар за култураИсход на Вистината
(трилер/драма)


24.05.-20.00 ч.
Центар за култураЉубопитниот Тоби и тајната на нашата планета
(документарец-семеен филм)


21.05.-11.00 ч.
Центар за култураTим Tалер или момчето што ја продаде својата насмевка
(семеен филм, авантура, драма)


29.05.-11.00 ч.
Центар за култураПомош, ги смалив родителите
(семеен филм, комедија, авантура)


30.05.-11.00 ч.
Центар за култураПакет кратки филмови


23.05.-20.00 ч.
Центар за култура

100 работи
(Комедија)


16.05.-20.00 ч.
Центар за култураЖешко столче
(драма)


17.05.-20.00 ч.
Центар за култураВо време кога светлината згаснува
(драма/комедија)


17.05.-18.00 ч.
Центар за култураИсход на Вистината
(трилер/драма)


18.05.-20.00 ч.
Центар за култураЉубопитниот Тоби и тајната на нашата планета
(документарец-семеен филм)


17.05.-11.00 ч.
Центар за култураTим Tалер или момчето што ја продаде својата насмевка
(семеен филм, авантура, драма)


17.05.-13.00 ч.
Центар за култураПомош, ги смалив родителите
(семеен филм, комедија, авантура)


18.05.-11.00 ч.
Центар за култураПакет кратки филмови


18.05.-18.00 ч.
Центар за култура